RólunkTematikákProgramokHírekGalériaSajtószobaPartnereink
Nyitólap > Programok
?Ha tetszett a múzeumi program, a csillagra kattintva értékelheti. A programot a Facebookon is ajánlhatja a Facebook Tetszik gomb segítségével. Kérjük, az oldal alján írja meg véleményét vagy tekintse meg, mások hogyan vélekedtek a programról
Salvador Dalí: A halhatatlanság nyomában – A művészet templomai (film) Lejárt program
település:
Budapest
múzeum neve:
Várkert Bazár (Várkapitányság Nonprofit Zrt.) Múzeum adatai
program helyszíne:
Várkert Bazár - Testőrpalota, 1013 Budapest, Ybl Miklós tér 2.
napszak: este
program típusa: filmvetítés
célközönség: felnőttek, gyógypedagógusok, középiskolások, múzeumpedagógusok, nyugdíjasok, pedagógusok
Salvador Dalí – A halhatatlanság nyomában színes, feliratos spanyol ismeretterjesztő film, 105 perc, 2018 A művészet templomai ismeretterjesztő sorozat következő része a szürrealizmus mestere, Salvador Dalí és múzsája-alkotótársa, Gala életén és művészetén vezeti végig a nézőket. Az átfogó művészeti portréfilm 1929-től kezdve követi nyomon Dalí életpályáját – ekkor csatlakozott a szürrealistákhoz, és ugyanebben az évben ismerte meg Galát – egészen 30 évvel ezelőtt, 1989. január 23-án bekövetkezett haláláig. A Gala -Salvador Dalí Alapítvány gondozásában készült film végiglátogatja mindazokat a helyszíneket, amelyek kiemelkedő szerepet játszottak a művész életútjában: többek között Portlligatot, az egyetlen, saját tulajdonában álló műhelyt és otthont; Figuerest, a szülővárosát, ahol létrehozta a Dalí Múzeumot, valamint Púbolt, ahol az a kastély található, amit Dalí szerelme jeléül Galának ajándékozott, valamint Párizst és New Yorkot, ahol jelentős kiállításai voltak. A művészettörténet egyik legkülönösebb alkotójának életét szakértők közreműködésével, többféle nézőpontból ismerhetjük meg a filmben. Művészettörténészek, a festőhöz közel álló családtagok interjúi és eddig sosem publikált fotók és levelek mellett maga a kontempláló Salvador Dalí és a remekművek felvételei teszik teljessé a képet az extravagáns bajusz mögött rejlő művészről és emberről, akit mára a legnagyobb mesterek közé sorolunk. Forgalmazó: Pannonia Entertainment Ltd.

Salvador Dalí – A halhatatlanság nyomában

színes, feliratos spanyol ismeretterjesztő film, 105 perc, 2018

A művészet templomai ismeretterjesztő sorozat következő része a szürrealizmus mestere, Salvador Dalí és múzsája-alkotótársa, Gala életén és művészetén vezeti végig a nézőket. Az átfogó művészeti portréfilm 1929-től kezdve követi nyomon Dalí életpályáját – ekkor csatlakozott a szürrealistákhoz, és ugyanebben az évben ismerte meg Galát – egészen 30 évvel ezelőtt, 1989. január 23-án bekövetkezett haláláig. A Gala- Salvador Dalí Alapítvány gondozásában készült film végiglátogatja mindazokat a helyszíneket, amelyek kiemelkedő szerepet játszottak a művész életútjában: többek között Portlligatot, az egyetlen, saját tulajdonában álló műhelyt és otthont; Figuerest, a szülővárosát, ahol létrehozta a Dalí Múzeumot, valamint Púbolt, ahol az a kastély található, amit Dalí szerelme jeléül Galának ajándékozott, valamint Párizst és New Yorkot, ahol jelentős kiállításai voltak. A művészettörténet egyik legkülönösebb alkotójának életét szakértők közreműködésével, többféle nézőpontból ismerhetjük meg a filmben. Művészettörténészek, a festőhöz közel álló családtagok interjúi és eddig sosem publikált fotók és levelek mellett maga a kontempláló Salvador Dalí és a remekművek felvételei teszik teljessé a képet az extravagáns bajusz mögött rejlő művészről és emberről, akit mára a legnagyobb mesterek közé sorolunk.

Forgalmazó: Pannonia Entertainment Ltd.

Honlap:
https://varkertbazar.hu/varkertmozi
E-mail:
info@varkertbazar.hu
Jegyárak:

Felnőtt: 1600 Ft

diák és nyugdíjas: 1000 Ft

Kedvezmény:
diák és nyugdíjas Állítsa össze filmklub bérletét! Vásároljon 15 % kedvezménnyel minimum 3 különböző előadásra egyidejűleg tetszőleges számú jegyet! Mozijegyével az Új világ született állandó kiállítást 15% kedvezménnyel tekintheti meg 2021. december 31-ig!
Kiemelt tematika: Többszólamú múzeum
Programidőpontok:
2021. OKT 02. 15:00 - 17:00
2021. NOV 09. 18:00 - 20:00
Célközönség

művészet - és dali rajongók, művészeti oktatásban részvevők, felnőttek, középsikolások

Felelős személy
Név: Marton Frida
Cím: 1519 Budapest, Pf.365.
Fax: -
E-mail: info@varkertbazar.hu
A múzeum további programjai
16+ – A zene szárnyán!
16+ – A zene szárnyán!
Zene és Képzőművészet: Húzd rá cigány! – cigányok és zene a 19-20. századi művészetben
Zene és Képzőművészet: Húzd rá cigány! – cigányok és zene a 19-20. századi művészetben
Lejárt program
Program helyszíne: Budapest
Program típusa: előadás
Zene és Képzőművészet – Kamarazene művészettörténeti előadásokkal fűszerezve Húzd rá cigány! – cigányok és zene a 19-20. századi művészetben Közreműködők: Dr. Bellák Gábor Phd, művészettörténész és a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának tagjai Húzd rá, cigány” – mondta a magyar költő Kisfaludy Károlytól Arany Jánoson, Vörösmarty Mihályon, Petőfin át Juhász Gyuláig, ha mulatni támadt kedve, ha borba fojtott bánatát kiénekelni akarta, ha zenével, nótával mondta ki mindazt, mi megindította lelkét, legyen az öröm, vagy bánat. A cigány azonban nemcsak a költészetben, hanem a képzőművészetben is a muzsika embere, s különösen a 19. században. Alig találunk a népi életképfestészetünkben olyan alkotást, Lotz Károlytól László Fülöpig, Barabás Miklóstól Than Mórig, hol ne jelenne meg a cigány, s természetesen elsősorban a muzsikus cigány képe. A cigány azonban nemcsak egy folklorisztikai kuriózum, hanem – ahogyan Bizet Carmenjében vagy Verdi Trubadúrjában látjuk – egy másfajta szabadság- és természetességeszmény képviselője is
Múzeumi őszbúcsúztató – Engedd el magad!
Múzeumi őszbúcsúztató – Engedd el magad!
Klimt és Schiele: Amor és Psyche - A szecesszió születése (film)
Klimt és Schiele: Amor és Psyche - A szecesszió születése (film)
Lejárt program
Program helyszíne: Budapest
Program típusa: filmvetítés
A művészet templomai ismeretterjesztő sorozat epizódja a 19. század végi - 20. század elejei Bécs virágzó kulturális életét és a szecesszió születésének páratlanul izgalmas időszakát mutatja be, amikor új eszmék röppentek fel, amikor Freud felfedezi az emberi psziché mozgatórugóit és amikor a nők és a nőiség, mint szimbólum új értelmezést nyer pszichológiában és a művészetben. A társadalmi, történelmi és művészeti szempontokra egyaránt rávilágító alkotás vezérfonalául Gustav Klimt és Egon Schiele művészetét és a szecesszió születését feldolgozó tematikus kiállítások szolgáltak, amelyeknek az Albertina és a Leopold Múzeum, a Belvedere kastély és a Bécsi Szépművészeti Múzeum adott otthont.
Kiemelt tematika: Többszólamú múzeum
Kiemelt tematika: Többszólamú múzeum
Emberek és Állatok a Nagy Háborúban - Új világ született kiállítás rendhagyó tárlatvezetése és előadása
Emberek és Állatok a Nagy Háborúban - Új világ született kiállítás rendhagyó tárlatvezetése és előadása
Lejárt program
Program helyszíne: Budapest
Program típusa: kötetlen beszélgetés, rendhagyó tárlatvezetés
Az első világháborúban az egymással szemben harcoló felek hadseregeiben 16 millió állat szolgált. Új világ született kiállítás Emberek és Állatok tárlatvezetés és előadás ennek állít emléket.
Kiemelt tematika: Többszólamú múzeum
Kiemelt tematika: Többszólamú múzeum
Van Gogh - Búzamezők és borús égbolt ( film)
Van Gogh - Búzamezők és borús égbolt ( film)
Lejárt program
Program helyszíne: Budapest
Program típusa: filmvetítés
Van Gogh - Búzamezők és borús égbolt olasz ismeretterjesztő film, 70 perc, 2018 A művészet templomai ismeretterjesztő sorozat epizódjában Vincent Van Gogh munkássága egy egészen új nézőpontból kerül megközelítésre: a holland festőzseni műveinek legnagyobb magángyűjteményével rendelkező személy, Helene Kröller-Müller (1869–1939) szemszögéből, aki a festő közel háromszáz alkotását vásárolta fel a 20. század elején. Miközben a film végigköveti a műgyűjtő nő életútját, végigvezeti a nézőket a De Huge Veluwe Nemzeti Park területén található Kröller-Müller Múzeum páratlan építészeti csodáján és a benne megtalálható felbecsülhetetlen értékű műalkotásokon. Van Gogh egzisztenciális és lelki vívódásai testvére, Theo leveleinek egy-egy bekezdésén keresztül tárulnak fel a filmben, amely Párizstól Provence-ig a festő különböző lakhelyeire is elkalauzolja a nézőket.
Múzeumi őszbúcsúztató – Engedd el magad!
Múzeumi őszbúcsúztató – Engedd el magad!
A művészet templomai: Firenze és az Uffizi képtár (film)
A művészet templomai: Firenze és az Uffizi képtár (film)
Lejárt program
Program helyszíne: Budapest
Program típusa: filmvetítés
A művészet templomai vetítéssorozat első része, a Firenze és az Uffizi képtár Egy többrétegű utazás az itáliai reneszánsz bölcsőjébe, a korszak legjellemzőbb műremekeinek megismerésén keresztül. A közel húsz helyszínen forgatott film bejárja a város leghíresebb épületeit és tereit, a Medici-palotától kezdve a Szépművészeti Akadémián át a Ponte Vecchio-ig, majd Firenze leghíresebb galériája, az Uffizi-képtár kincseit, Michelangelo, Raffaello, Leonardo, Botticelli, Tiziano és további művészóriások alkotásait tárja a nézők elé. A játékfilmes elemekkel vegyített, virtuális tárlatvezetés rendhagyó idegenvezetője a reneszánsz patrónusok kvintesszenciája, a Simon Merrels által alakított Lorenzo de’ Medici, aki minden egyes műről beszámol, apróbb jellegzetességeit is ismerteti a nézővel. Újszerű, „történetmesélő” narrációját Prof. Antonio Natali, az Uffizi képtár igazgatója és Arturo Galansino, elismert reneszánsz-specialista egészítik ki, akik a képtár számos kincséről behatóbb elemzést adnak. “Aki ismer egy műalkotást, úgy olvassa, akár egy verset vagy regényt” – von párhuzamot a különböző művészeti ágak között a professzor. A film művészettörténeti szempontól igazi kuriózum, mivel egy felbecsülhetetlen értékű Leonardo-mű restaurációs eljárását is bemutatja.
16+ – A zene szárnyán!
16+ – A zene szárnyán!
Zene és Képzőművészet : A lemezborító, mint képzőművészeti alkotás
Zene és Képzőművészet : A lemezborító, mint képzőművészeti alkotás
Lejárt program
Program helyszíne: Budapest
Program típusa: előadás, koncert
Zene és Képzőművészet – Kamarazene művészettörténeti előadásokkal fűszerezve A lemezborító, mint képzőművészeti alkotás Közreműkődök: Dr. Bellák Gábor Phd, művészettörténész Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának tagjai Az online zenei fogyasztás előtti korszak utolsó nagy időszaka a cd-korszak volt. A lemezborítók szempontjából azonban a cd-korszak lényegében nem más, mint a bakelit hanglemez évtizedeinek a folytatása és lezárása. A nagy lemezkiadók már szinte a kezdet kezdetén fölismerték a lemezborítóban rejlő óriási lehetőséget: a borító, mint tudatosan tervezett esztétikai alkotás nemcsak eladhatóbbá, vonzóbbá és kívánatosabbá teszi az árut, vagyis magát a zenei hanghordozót, hanem bizonyos értelemben értelmezi is a művet. A barokk zenei lemezek borítóján kézenfekvő, hogy barokk műalkotások szerepelnek, de éppígy gyakori megoldás a zeneszerző, vagy épp az előadó portréjának szerepeltetése is. A modern fogyasztási kultúra következménye, hogy ma már az előadóművész is valami kultikus divatikonként jelenik meg, így aztán magunk sem tudjuk, hogy egy popzenész, vagy egy komolyzenei előadó lemezét tartjuk-e kezünkben…
Múzeumi őszbúcsúztató – Engedd el magad!
Múzeumi őszbúcsúztató – Engedd el magad!
A művészet templomai: A Prado Múzeum – Csodák gyűjteménye (film)
A művészet templomai: A Prado Múzeum – Csodák gyűjteménye (film)
Lejárt program
Program helyszíne: Budapest
Program típusa: filmvetítés
A művészet templomai: A Prado Múzeum – Csodák gyűjteménye olasz ismeretterjesztő film, 90 perc, 2019 Fennállásának 200. évfordulóján a világ egyik leglátogatottabb múzeuma különleges utazásra hívja a nézőket a jeles intézmény termein keresztül, A szépség és a művészet történetén átívelő felfedezőúton az Oscar-díjas színész, Jeremy Irons kalauzolja végig a nézőket. A több mint 8000 darabos, páratlan gyűjtemény méltán csábít évente majdnem hárommillió látogatót Madrid városába. Lenyűgöző mesterművek illusztrálják Spanyolország és az egész európai kontinens történetét, az egyetemes művészet egyik legfontosabb szentélyében. A gazdag gyűjtemény királyokról, királynőkről, dinasztiákról, háborúkról, vereségekről és győzelmekről mesél, valamint olyan emberek érzéseit és gondolatait mutatja be, akiknek sorsa a múltban vagy éppen a jelenben összefonódott a múze- uméval: uralkodók, festők, művészek, építészek, műgyűjtők, kurátorok, értelmiségiek vagy maguk a látogatók. Ebben a rendkívül széles körű hagyatékban többek között Vélazquez, Rubens, Tiziano, Mantegna, Bosch, Goya vagy El Greco művei is megtalálhatóak. Forgalmazó: Pannonia Entertainment Ltd. (12)
16+ – A zene szárnyán!
16+ – A zene szárnyán!
David Bowie arcai (film)
David Bowie arcai (film)
Lejárt program
Program helyszíne: Budapest
Program típusa: filmvetítés
David Bowie arcai angol dokumentumfilm, 95 perc, 2013 A ' David Bowie is 'című tárlat a londoni Victoria and Albert Musem történetének egyik legsikeresebb kiállítása volt, közel 200.000-en váltottak rá jegyet. A David Bowie Archívummal együttműködésben megvalósult kiállítás záró tárlatvezetéséről készült filmben a kurátorok, Vicky Broackes, Geoffrey Marsh Bowie rendkívül gazdag életművét dalszövegek eredeti kéziratai, személyes tárgyak, eredeti kosztümök és hangszerek, archív fotók, videók és albumborítók segítségével tárják fel a nézők előtt. A tárlatvezetés közben Bowie egykori művésztársai, többek között Kansai Yamamoto, a legendás japán divattervező és Jarvis Cocker, a Pulp együttes frontembere és kilencvenes évek britpop mozgalmának egyik kultfigurája is megszólalnak, mélyebb betekintést engedve a kreatív zseni és popkulturális ikon művészetébe. Forgalmazó: Pannonia Entertainment Ltd.
Kiemelt tematika: Többszólamú múzeum
Kiemelt tematika: Többszólamú múzeum
A művészet templomai - Tintoretto: Egy lázadó Velencében (film)
A művészet templomai - Tintoretto: Egy lázadó Velencében (film)
Lejárt program
Program helyszíne: Budapest
Program típusa: filmvetítés
A művészet templomai - Tintoretto: Egy lázadó Velencében olasz ismeretterjesztő film, 90 perc, 2019 A film az olasz reneszánsz utolsó nagy művésze előtt tiszteleg, születésének ötszázadik évfordulója alkalmából. A neves filmrendező és művész, Peter Greenaway közreműködésével létrejött, látványos dokumentumfilm a 16. század legkiválóbb velencei művészei, Tintoretto, Tiziano és Veronese közötti rivalizálást mutatja be. Tintoretto életén és vásznain keresztül a nézők megismerhetik a korabeli várost, majd a narratíva előrehaladtával egyre jobban feltárul, milyen hatással volt a pusztító pestisjárvány Velence mindennapjaira és művészetére. A szakértői interjúkat a műkincsek részletgazdag közeli felvételeivel és rövid játékfilmes betétekkel színesítő film narrátora a kétszeres Oscar-jelölt Helena Bonham Carter.
Múzeumi őszbúcsúztató – Engedd el magad!
Múzeumi őszbúcsúztató – Engedd el magad!
Peggy Guggenheim – A művészet megszállottja
Peggy Guggenheim – A művészet megszállottja
Lejárt program
Program helyszíne: Budapest
Program típusa: filmvetítés
Peggy Guggenheim – A művészet megszállottja amerikai dokumentumfilm, 95 perc (12) Lisa Immordino Vreeland többszörösen díjnyertes dokumentumfilmjében a modern művészet és 20. századi művészvilág egyik legszínesebb egyénisége, Peggy Guggenheim portréja rajzolódik ki. A különleges archív felvételek és visszaemlékezések mellett számos szakértő, egykori pályatárs és híresség is megszólal a filmben, amelynek vezérfonalát a legendás műgyűjtő és mecénás Jacqueline B. Weld által szerkesztett életrajzi interjúkötete adja. Peggy Guggenheim neki adta élete utolsó interjúit 1979-ben, a személyes hangvételű beszélgetések sokáig elveszettnek hitt hangfelvételei kiemelt szerepet játszanak a filmben. Peggy Guggenheim rendkívüli személyiség volt, aki nemcsak megelőzte korát, de sok szempontból meg is határozta azt. A Guggeneheim család vagyonának örökösnője az évek során a modern képzőművészet kulcsfigurájává vált. Ahogy a 20. század kulturális sokszínűségében egyre több tapasztalathoz jut, már nem csak műkincseket, hanem „művészeket is gyűjt”. Samuel Beckett, Max Ernst, Jackson Pollock, Alexander Calder, Marcel Duchamp – hogy csak néhányat említsünk a köré szerveződő, megszámlálhatatlanul sok alkotó közül. Egyéni tragédiái ellenére sikerült megőriznie azt az eltökéltséget, amellyel létrehozta az egyik legmeghatározóbb modern képzőművészeti gyűjteményt, melyet jelenleg velencei palotájában gondoznak.
Múzeumi szünetelő
Múzeumi szünetelő
A művészet templomai: Monet és vízililiomai – A víz és a fény bűvkörében (film)
A művészet templomai: Monet és vízililiomai – A víz és a fény bűvkörében (film)
Lejárt program
Program helyszíne: Budapest
Program típusa: filmvetítés
A művészet templomai: Monet és vízililiomai – A víz és a fény bűvkörében színes, feliratos olasz ismeretterjesztő film, 90 perc, 2019 A művészet templomai ismeretterjesztő sorozat következő epizódja, amely az impresszionizmus géniuszának világába és egyik leghíresebb festmény-sorozatának születésébe nyújt betekintést, Ross King Dühödt ámulat – Claude Monet és a Vízililiomok című bestsellere nyomán. Az író – aki szakértőként is megszólal a filmben – ebben a könyvében levelek és visszaemlékezések alapján mutatja be a legendás festő portréját, és meséli el legemlékezetesebb művészi vállalkozásának történetét. A háború sújtotta Franciaországban Monet alapjaiban változtatta meg a művészet világát, miután világossá vált számára, hogy alkotásai jelenthetik országa számára a béke, a remény és az ellenállás szimbólumait a vérrel áztatott valóságban. A film bemutatja azt a megszállottságot, ahogyan a hetvenes éveiben járó, családi tragédiákkal és látásának megromlásával sújtott és az alkotással már-már felhagyó festőzseni a vászonra álmodta a fények és a víz iránti csillapíthatatlan rajongását és megalkotta a Vízililomok (Tavirózsák) mintegy 250 festményből álló monumentális sorozatát. A másfél órás ismeretterjesztő alkotásban megismerhetjük azokat a csodálatos tájakat, ahol alkotott és amelyekből ihletett merített. Kiemelt szerepet kap a filmben Monet Giverny-ben lévő kertje, amelyet ma is az ő eredeti elképzeléseinek megfelelően gondoznak. Narrátorként Elisa Lasowski olasz színésznő vezeti be a nézőket Monet világába és gondolataiba. A film különleges archív felvételeket is felvonultat az alkotó Mesterről, valamint ízelítőt nyújt a párizsi Musée de l’Orangerie, a Musée Marmottan, a Musée d’Orsay és a Musée des Impressionnismes Giverny páratlan gyűjteményéből.
Kiemelt tematika: Többszólamú múzeum
Kiemelt tematika: Többszólamú múzeum
A művészet templomai: Frida Kahlo – Viva la Vida (film)
A művészet templomai: Frida Kahlo – Viva la Vida (film)
Lejárt program
Program helyszíne: Budapest
Program típusa: filmvetítés
A művészet templomai: Frida Kahlo – Viva la Vida színes, feliratos olasz ismeretterjesztő film, 90 perc, 2020 A művészet templomai sorozat következő epizódjában Frida Kahlo sokrétű személyiségét ismerhetjük meg többféle nézőpontból: a kortárs feminizmus forradalmian úttörő művészét, és a mögötte rejlő embert, aki saját megkínzott testének és viharos kapcsolatainak foglya volt. A filmben Frida saját szavait idézzük fel levelei, naplója és személyes vallomásai alapján. A Mexikó szívébe vezető művészettörténeti utazáson narrátorként Asia Argento, a David di Donatello-díjas olasz színésznő kalauzolja végig a nézőket. Az eredeti dokumentumokat a Frida Kahlo életeseményeit felidéző és műveit elemző exkluzív szakértői interjúk színesítik, segítségükkel felfedezhetjük a közös vonásokat Frida két arca között. Természetesen megcsodálhatjuk leghíresebb festményeit, köztük több önarcképét is, amelyeket ma Mexikó legnevesebb múzeumaiban őriznek. A sorozatra jellemző, részletgazdag, közeli felvételeken feltáruló műalkotások mellett számos olyan archív fotó, eredeti öltözék és személyes tárgy is feltűnik a filmben, amelyeket eddig nem láthatott a közönség. Forgalmazó: Pannonia Entertainment Ltd.
Kiemelt tematika: Többszólamú múzeum
Kiemelt tematika: Többszólamú múzeum
INNOVÁCIÓ A MŰVÉSZETBEN A KÖZÉPKORTÓL NAPJAINKIG - KÉPZŐMŰVÉSZETI ÚJÍTÁSOK A KORAI MODERNIZMUSBAN ( művészettörténeti előadás)
INNOVÁCIÓ A MŰVÉSZETBEN A KÖZÉPKORTÓL NAPJAINKIG - KÉPZŐMŰVÉSZETI ÚJÍTÁSOK A KORAI MODERNIZMUSBAN ( művészettörténeti előadás)
Lejárt program
Program helyszíne: Budapest
Program típusa: előadás, kötetlen beszélgetés
INNOVÁCIÓ A MŰVÉSZETBEN A KÖZÉPKORTÓL NAPJAINKIG - Művészettörténeti előadássorozat KÉPZŐMŰVÉSZETI ÚJÍTÁSOK A KORAI MODERNIZMUSBAN Előadó: Várkonyi György Németh Lajos-díjas művészettörténész A szakirodalomban a nyilvánvaló oximoron ellenére is használatos jelzős szerkezet – klasszikus avantgárd – önmagában felveti az avantgárdnak és korának tulajdonított újítási potenciál viszonylagosságát. Mert a legtöbb „innovatív” gesztus hátterében ott tátong a múlt mélységes mély Thomas Mann-i kútja, amely forrásként is képes működni. Elég talán Malevics „tárgynélküli világ”-ának, a szuprematista utópiának és az orosz miszticizmusnak valamint az ikonfestészeti tradíciónak tagadhatatlan kapcsolatára utalnunk. Az előadás keretei és pozíciója sem szükségessé sem lehetővé nem teszik a mögöttünk hagyott évszázad második felében kimerítően kutatott és feldolgozott téma általános áttekintését. Az előadássorozat társszervezője a Konok-Hetey Művészeti Alapítvány, a megvalósítás a Várkert Bazár és az Alapítvány együttműködésével és közös szervezésében történik. A programsorozat Konok Tamás festőművész tiszteletére, emlékére jött létre.
Kiemelt tematika: Többszólamú múzeum
Kiemelt tematika: Többszólamú múzeum
 Új világ született kiállítás - tárlatvezetés
Új világ született kiállítás - tárlatvezetés
Lejárt program
Program helyszíne: Budapest
Program típusa: családi program, előadás, kötetlen beszélgetés, rendhagyó tárlatvezetés
Új világ született kiállítás - tárlatvezetés Több mint száz esztendeje ért véget az I. világháború. Új világ született című tárlatunk színes-szagos, interaktív formában mutatja be a múlt század elejének eme roppant érdekes, egyben szomorú időszakát. Tárlatvezetőjük elkalauzolja Önöket a nyugati front mocsaraitól az élethűen rekonstruált lövészárok mélyéig. A vezetett séta során betekintést nyerhetnek a front és a hátország mindennapjaiba, a kor legfontosabb személyiségeinek életébe, megismerhetik a Párizs környéki békék következményeit és a Nagy Háború után megszületett új világrendet is. A tárlatvezetés kb. 90 perc hosszúságú.
Múzeumi őszbúcsúztató – Engedd el magad!
Múzeumi őszbúcsúztató – Engedd el magad!
A művészet templomai: Ermitázs – A művészet ereje (film)
A művészet templomai: Ermitázs – A művészet ereje (film)
Lejárt program
Program helyszíne: Budapest
Program típusa: filmvetítés
A művészet templomai: Ermitázs – A művészet ereje olasz ismeretterjesztő film, 92 perc, 2019 A művészet templomai sorozat ezen része átfogó képet nyújt a világ egyik legnagyobb és legismertebb múzeuma, az Ermitázs lenyűgöző épületegyütteséről, páratlanul gazdag gyűjteményéről, és a múzeumnak otthont adó Szentpétervár nevezetességeiről, felidézve a város és a múzeum három évszázadon átívelő történetét. A Klimt és Schiele – A szecesszió születése c. filmet is jegyző Michelle Mally rendezésében Toni Servillo, A nagy szépség Európa–filmdíjas sztárja kalauzolja végig a nézőket a múzeum csodálatos épületegyüttesén és csarnokain, bemutatva többek között a Téli Palotát, az Ermitázs Színházat, a Raffaello Loggiát és a hősök arcképcsarnokát a napóleoni háborúk honvédőiről. A múzeumi séta során a falakon látható remekműveken megelevenednek Európa művészetének nagy korszakai Leonardótól Raffaellóig, Van Eyck-től Rubensig, Tizianótól Rembrandtig, az épület falain kívül pedig megannyi történelmi emléket és urbanisztikai különlegességet őrző város tárul fel a nézők előtt – egy hely, ahol kultúra és művészet évszázadok alatt egymásra találhatott. A látványos nappali és esti felvételeken feltárulnak Szentpétervár jellegzetes látványosságai is, mint a Nyevszkij sugárút, a Nagy Pétert ábrázoló „Bronzlovas” vagy a hömpölygő Névára tekintő nemesi rezidenciák, és megelevenedik az a pezsgő kulturális és művészeti élet, ami évszázadok óta az egyik legfőbb vonzerejét adja a városnak.
Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk!
Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk!
BUDAI VÁRSÉTÁK - BUDA VÁRA
BUDAI VÁRSÉTÁK - BUDA VÁRA
Lejárt program
Program helyszíne: Budapest
Program típusa: családi program, előadás, kirándulás
Buda Vára A Budavári Palotanegyed és a polgárváros világhírű látnivalói Sétánkon Buda minden arca feltárul: felfedezzük a királyi, egyházi, hivatali központként és lakóhelyként is szolgáló Várhegy leghíresebb látnivalóit. Mesélünk a Budavári Palotáról, a Sándor-palotáról, a Karmelita épületegyüttesről, a Mátyástemplomról és a Halászbástyáról. Felkutatunk olyan kevésbé ismert gyöngyszemeket is, mint a Dísz tér barokk palotái és az Úri utca díszes kereskedőházai. Vajon kik voltak Buda leghíresebb lakói? Utunk során róluk is szót ejtünk, miközben lélegzetelállító budai és pesti panorámában gyönyörködünk.
Kiemelt tematika: Többszólamú múzeum
Kiemelt tematika: Többszólamú múzeum
INNOVÁCIÓ A MŰVÉSZETBEN A KÖZÉPKORTÓL NAPJAINKIG - FANTASZTIKUS MŰVÉSZET ÉS SZÜRREALIZMUS ( művészettörténeti előadás)
INNOVÁCIÓ A MŰVÉSZETBEN A KÖZÉPKORTÓL NAPJAINKIG - FANTASZTIKUS MŰVÉSZET ÉS SZÜRREALIZMUS ( művészettörténeti előadás)
Lejárt program
Program helyszíne: Budapest
Program típusa: előadás, kötetlen beszélgetés
INNOVÁCIÓ A MŰVÉSZETBEN A KÖZÉPKORTÓL NAPJAINKIG Művészettörténeti előadássorozat FANTASZTIKUS MŰVÉSZET ÉS SZÜRREALIZMUS Előadó: PhD Hornyik Sándor művészettörténész, tudományos munkatárs, MTA BTK Művészettörténeti Intézet Amíg a szürrealizmusnak André Breton és a művészettörténészek révén van története és elmélete, addig a fantasztikus művészet jelentése és kánonja sokkal kevésbé megfogható. Előadásomban egyrészt azzal foglalkozom majd, hogy a szürrealista kánon felől nézve hogyan rajzolható ki a fantasztikus képzőművészet története Boschtól Giorgio de Chiricón és Salvador Dalin át Boris Vallejóig, másrészt azzal, hogy a mai értelemben vett sci-fi, avagy a tudományos-fantasztikus irodalom hogyan jelent meg a magyar képzőművészetben, többek között a szürnaturalista festők munkásságában. Hornyik Sándor Az előadássorozat társszervezője a Konok-Hetey Művészeti Alapítvány, a megvalósítás a Várkert Bazár és az Alapítvány együttműködésével és közös szervezésében történik. A programsorozat Konok Tamás festőművész tiszteletére, emlékére jött létre.
Múzeumi őszbúcsúztató – Engedd el magad!
Múzeumi őszbúcsúztató – Engedd el magad!
A művészet templomai: Gauguin Tahitin - Az elveszett paradicsom (film)
A művészet templomai: Gauguin Tahitin - Az elveszett paradicsom (film)
Lejárt program
Program helyszíne: Budapest
Program típusa: filmvetítés
A művészet templomai: Gauguin Tahitin - Az elveszett paradicsom olasz ismeretterjesztő film, 90 perc, 2019 1891-ben Gauguin elhagyja Marseille-t, és a Csendes-óceán felé indul. Ezzel elkezdődik a festő utazása élet és művészet esszenciájának nyomában, ami végül az egyik legnagyobb modern művésszé tette. A művészet templomai sorozat Francia Polinézia, Tahiti és a Markézi-szigetek tájaira kalauzolja el a nézőket. A művész által hőn szeretett helyi lakosok segítségével felfedezhetjük azokat a mára legendássá vált területeket és útvonalakat, amelyek Gauguin világhírűvé vált festményeit inspirálták. Meglátogathatjuk azokat a helyeket, ahol a bambuszból és levelekből saját maga által ácsolt házakban olyan fényeket és színeket fedezett fel, melyek örökre megváltoztatták a művészetét, és megismerhetjük az őslakosok gátlásoktól mentes érzékiségét is, ami oly nagy hatással volt a festőre, hogy feladta érte korábbi életét. Ahogy Gauguin fogalmazott, „Le kellett hunynom a szemem, hogy elkezdjek látni”. A művészet templomai sorozat korábbi, “Hitler kontra Picasso” című epizódját is jegyző Claudio Poli filmje segítségével a csendes-óceáni szigetvilág, Párizs, Bretagne és Edinburgh városain túl ellátogathatunk az Egyesült Államok legnevesebb múzeumaiba is, ahol Gauguin mesterműveinek többségét őrzik: a New York-i Metropolitan Museum of Art-ba, a chicago-i Art Institute of Chicago-ba, a washingtoni National Gallery of Art-ba és a bostoni Museum of Fine Arts-ba.

Kultúra.hu

Programkeresés helység szerint

Programkeresés dátum szerint

Szalmai programok

Magyar Múzeumok

Event@Hand MŐF

KapcsolatImpresszumFelhasználási feltételekMŐF 2020MŐF 2019MŐF 2018
Nemzeti Kulturális Alap